úterý 9. dubna 2013

Norsko – krásná příroda a ekologie


Všechny skandinávské země se vyznačují krásnou přírodou, ale zřejmě nejčistší krajinu a ekologické cítění má Norské království. 

Mnoho cestovatelů do Norska překvapí rozlehlost Norského království. Svou rozlohou 323 758 kilometrů čtverečních totiž zaujímá překvapivě 8. místo v Evropě. Kromě své pevninské části náleží k Norsku nejen mnoho blízkých ostrovů, ale také dvě integrální zámořská teritoria -  arktické souostroví Svalbard (Špicberky) a ostrov Jan Mayen v blízkosti Islandu. Administrativně dosud patří Norsku také ostrov Bouvetoya v jižním Atlantiku. Země si činí nárok i na Ostrov Petra I. v jižním Pacifiku a teritorium Země královny Maud (Dronning Maud Land) v Antarktidě.

V Norsku se můžete vypravit i na nejsevernější výběžek celé pevninské Evropy, totiž na Norskinnu, na  71° 8′ s. š., 27° 40′ v. d..
Reliéf Norska byl modelován mnoha ledovci, na západním pobřeží jsou četné fjordy, které vznikly zatopením ledovcových údolí. Pobřeží tohoto státu je členité, příkré a fjordové s mnoha drobnými ostrovy a zálivy. Ve Skandinávském pohoří můžete najít také největší pevninský evropský ledovec Jostedalsbreen.
Norsko je sice velmi bohaté na nerostné suroviny, především na ropu a zemní plyn, ale naproti tomu je zda jak u lidí, tak i ve státní sféře velké ekologické cítění. Uplatňuje se zde  především aktivní politika ochrany životního prostředí.

Ať již Norské království navštívíte v zimě pro jeho skvělé lyžařské podmínky (především mekka všech lyžařů – Holmenkollen) nebo v letních měsících pro okouzlující procházky v přírodě (hory, fjordy, lesy), nezapomeňte, že i tehdy můžete být ve spojení s Vašimi rodinnými příslušníky a kamarády v Česku. Stačí, když jim zašlete smsku s provolbovým číslem 234 245 245 nebo 234 245 234, přes které Vám pak oni z Česka zavolají jen za českou místní sazbu.

Vyzkoušejte a buďte ještě více ve spojení s vašimi blízkými.

Informace o všech dalších světových destinacích najdete na www.praha-connect.cz



Žádné komentáře:

Okomentovat